+ 90 543 872 60 74

info@swissmeddental.com

Küçükbakkalköy Mahallesi, Fırın Cd. No:29, 34750

Ataşehir/İstanbul

Pazartesi- Cuma 09:00 - 18:00

Cumartesi 09:00 - 16:30

+ 90 543 872 60 74

info@swissmeddental.com

Küçükbakkalköy Mahallesi, Fırın Cd. No:29, 34750

Ataşehir/İstanbul

Pazartesi- Cuma 09:00 - 18:00

Cumartesi 09:00 - 16:30

Stres sadece yüzünüze yansımaz. Sadece bedeninizi, duygularınızı ve yaşam tarzınızı etkilemez. Diş muayeneleri ve temizlik sırasında diş hekiminiz stresin oral semptomlarını tespit edebilir. Yapılan araştırmalar stres ve ağız sağlığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Stres meydana geldiğinde, kişi sigara veya alkol kullanımı gibi ağız sağlığını etkileyebilecek alışkanlıklarını arttırabilir. Bu nedenle stresin çok sayıda diş problemine sebep olduğu tespit edilmiştir

Kaygı ve stresin sebep olabileceği bazı ağız sağlığı sorunlarını ele alalım.

· Aft gibi ağız yaralarının kesin bir nedeni yoktur ancak bazen stresle ortaya çıkarlar. Bu lezyonlar zararsız olmalarına rağmen ağrılı olabilirler.

· Ağız kuruluğu, ağzınızın yeterince tükürük üretmediği veya üretilen tükürüğün yeterli olmadığı bir durumdur. Ağız kuruluğu sadece stresin tetiklediği bir durumdan kaynaklanmaz, aynı zamanda depresyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçların bir yan etkisi olabilir.

· Geceleri stresli olduğunuzda dişlerinizi gıcırdatabilirsiniz. (Bruksizim)Ve bu da dişinizin aşınmasına neden olur. Bruksizmden muzdaripseniz, diş hekiminiz çenenizi ve dişlerinizi korumak için bir gece plağı önerebilir.

· Temporomandibular eklem(TME) yani alt çenemizin hareketini sağlayan eklemin ağrıması veya bu eklemden ses gelmesi, travma ve diş gıcırdatma nedeniyle olur. Ayrıca anksiyete ve depresyon TME belirtilerini tetikleyebilir.

· Stres, bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve kişinin diş eti hastalığı gibi enfeksiyonlara yatkınlığını artırır.

Stres Altındayken Ağız Sağlığınızı Korumak

Stresin olumsuz etkilerine karşı savaşınızı başlatmak için öncelikle birincil kaynağını ortadan kaldırmanız gerekir. Bu yardımcı olmazsa, gerginliğinizi azaltmak için meditasyon, danışmanlık, yoga veya fizik tedaviden de yardım isteyebilirsiniz.Ağız sağlığınızı korumak için ağız bakımını ihmal etmemelisiniz. Stresli insanlar çoğunlukla ağız bakımını ihmal etme eğilimindedir. Bu dönemde alkol, sigara, asitli ve şekerli yiyecekleri bolca tüketmek de dişlerinizde çürümelere ve başka sorunların oluşmasına sebep olabilir.

Stresin ağız sağlığınızı etkilemesine izin vermeyin. Stresli olsanız bile diş ve diş etlerinizin sağlığını göz önünde bulundurmalısınız. Buna dikkat etmemek sizi daha büyük bir sağlık sorununa götürebilir. Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak gibi günlük ağız hijyeninizin yanı sıra düzenli diş hekimi randevuları almanız, sağlıklı beslenmeniz ve bol bol su tüketmeniz gerekir.