Tahminim, kaç kilo olduğunuzu ve boyunuzu kesinlikle biliyorsunuz. Sağlıkla ilgili endişeleriniz varsa, kolesterolünüzü ve tansiyonunuzu da bilirsiniz. Bu sayıları biliyoruz çünkü fiziksel sağlığımızı bu şekilde değerlendiriyoruz. Peki ağız sağlığınızı numaralandırsak, hangi sayılar neyi ifade ederdi.
BİR – BİR sayısı günlük diş ipi kullanma sayınız olabilir. Genellikle bir dakikadan az süren günde bir kez diş ipi kullanımı ara yüz çürüklerini %80 oranında azaltabilir.
İKİ – İKİ sayısı, her seferinde İKİ dakika boyunca günde iki kez diş fırçalamanızı temsil eder.
ÜÇ ve DÖRT – Diş fırçanızla dişlerinize uyguladığınız basınca göre fırça kılları yıpranarak eskiyecektir. Dolayısıyla, diş fırçanızı her ÜÇ ya da DÖRT ayda bir değiştirmelisiniz. Ağzınızın bakterilerin rahatlıkla üreyebildiği bir ortam olduğunu unutmayın ve periyodik olarak yeni bir diş fırçası alın. Çünkü yıpranmış bir diş fırçası ile dişlerinizi 5 dakikada fırçalasanız, yeni bir fırça ile 2 dakika fırçaladığınızda aldığınız etkiyi yakalamazsınız.
ON DOKUZ-Yetmiş yaşına gelen insanların kendilerine ait ortalama diş sayısı ON DOKUZ’dur. Bu da şu demek oluyor, eğer dişlerinize iyi bakmazsanız ağızınızdaki dişlerinizden ortalama 9 tanesini kaybetmiş olacaksınız.
OTUZ – Bu sayı, her gün kullanmanız gereken diş ipinin cm cinsinden uzunluğunu temsil eder. Diş ipinizin uzunluğundan tasarruf etmeyin yoksa sadece mikropları bir dişten diğerine taşırsınız. Çünkü her diş arasına ipin temiz bir kısmıyla girmeniz daha doğru olacaktır.
KIRK BEŞ – Bu sayı doğru fırçalama temsil edebilir. Fırçalarken diş fırçanızı dişlere kırk beş derece açıyla tutun. Nazikçe fırçalamayı unutmayın. Dişlerinize kızgın değilsiniz, o yüzden öfkeyle fırçalamayın ve kırk beş derecelik açıyı koruyun. Bu sayede fırça kıllarının uçları diş eti hastalığının başlangıç noktası olan ve diş eti cebi adı verilen diş ve diş eti arasındaki 1-2 mm derinliğindeki boşluklara rahatlıkla girecek ve etkin bir temizlik sağlayacaktır.