+ 90 543 872 60 74

info@swissmeddental.com

Küçükbakkalköy Mahallesi, Fırın Cd. No:29, 34750

Ataşehir/İstanbul

Pazartesi- Cuma 09:00 - 18:00

Cumartesi 09:00 - 16:30

+ 90 543 872 60 74

info@swissmeddental.com

Küçükbakkalköy Mahallesi, Fırın Cd. No:29, 34750

Ataşehir/İstanbul

Pazartesi- Cuma 09:00 - 18:00

Cumartesi 09:00 - 16:30

Ebeveynler için, çocuklarının gülümsediğini görmekten daha güzel bir manzara yoktur. Ancak dişler, çıkar çıkmaz dişeti iltihabı gibi dişeti hastalıklarına karşı savunmasız hale gelirler. Diş eti iltihabının iyi yanı, fark edildiğinde iyi ağız hijyeni sağlanarak tedavi edilebilir ve önlenebilir olmasıdır.Ebeveynler için, çocuklarının gülümsediğini görmekten daha güzel bir manzara yoktur. Ancak dişler, çıkar çıkmaz dişeti iltihabı gibi dişeti hastalıklarına karşı savunmasız hale gelirler. Diş eti iltihabının iyi yanı, fark edildiğinde iyi ağız hijyeni sağlanarak tedavi edilebilir ve önlenebilir olmasıdır.
Gingivitis nedir?
Hastalık genellikle diş eti sınırında yani dişler ve çevredeki diş eti dokuları arasındaki boşluklarda gelişen bakterilere yanıt olarak gelişir.Küçük çocuklar, özellikle süt dişleri olanlar, yetişkinlere göre daha az plak birikimine sahiptir ve diş eti iltihabı geliştirme riski daha düşüktür. Bununla birlikte, risk beş yaşından başlayarak yaşla birlikte artar. Ergenliğe ulaştığında, diş eti iltihabı olasılığı %100’e yakındır. Ergenliğe bağlı diş eti iltihabı riski vücutta meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir.

Çocuklarda diş eti iltihabının nedenleri nelerdir?
-Çocuklarda dişeti iltihabının en yaygın nedenlerinden biri, dişleri doğru fırçalamamaktır.
-Bazen de sadece ağız solunumu yapmak, ağız kuruluğuna yol açarak dişeti iltihabı riskini artırabilir.Bu gibi durumlarda Kulak-Burun –Boğaz Uzmanından destek alarak burun solunumunun da rahat yapılıyor olması sağlanmalıdır.
-Dişeti iltihabı, uzun süreli plak oluşumu nedeniyle de oluşur. Plak, çürüklere neden olan zararlı bakterileri içeren yapışkan bir maddedir.
-Çocuklarda dişeti iltihabının bir diğer yaygın nedeni, ergenliğe ulaştıklarında meydana gelen hormonal değişikliklerdir .
-Kötü beslenme de çocuklarda dişeti iltihabına neden olabilir. Zayıf bir bağışıklık sistemine yol açar ve vücudun enfeksiyonlarla savaşması zorlaşır. Çocuk yüksek miktarda şekerli yiyecek ve gazlı içecek tükettiğinde, diş plağı birikmesi daha fazladır.


Çocuklarda diş eti iltihabı belirtileri
-Ergenler ve çocuklar arasında görülen yaygın diş eti iltihabı belirtileri şunlardır.
-Dişetlerinin şişmesi,
-Dişeti çekilmesine bağlı olarak dişin normalden uzun görünmesi,
-Fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etleri arasında kanama,
-Ağız kokusu,
-Normalden daha kırmızı dişetleri
-Diş eti iltihabı önlenebilir. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun her gün ağız hijyenini koruma yöntemlerini öğrenmesine ve uygulamasına yardımcı olmalısınız.

Diş eti iltihabını önlemenin ve tedavi etmenin en iyi yollarından bazıları şunlardır:
Dişleri düzenli olarak fırçalamak
Dişleri düzenli ve doğru bir şekilde fırçalamak, diş eti iltihabı semptomlarını önlemek ve tersine çevirmek için hayati önem taşır. Genellikle, beş yaşından büyük çocuklar dişlerini yetişkin gözetimi olmadan bağımsız olarak fırçalayabilir, ancak bazılarının yardıma ihtiyacı olabilir. Bu nedenle, çocuğunuza düzenli ağız bakımının önemini ve doğru fırçalama tekniklerini öğretmek en iyisidir. Yaşına uygun diş macunu ve diş fırçası kullandığınızdan emin olun ve çocuğunuza günde en az iki kez dişlerini fırçalaması gerektiğini öğretin.


Diş ipi kullanmak
Diş fırçalamanın yanı sıra, çocuğunuza diş ipi kullanarak dişler arasındaki boşluğu temizlemenin önemini öğretmek çok önemlidir. Diş ipi plak oluşumunu önlemenin en iyi yollarından biridir.  Çocuklarınız diş ipi kullanmayı sevmiyorsa aromalı diş ipi kullanmayı deneyebilirsiniz. Çocuklarda diş ipi kullanımı tüm daimi dişler yerini aldıktan sonra yani 12-13 yaşlarından itibaren başlayabilir.


•Düzenli diş hekimi ziyareti ve diş temizliği 
Evde iyi ağız hijyeni uygulamanın yanı sıra, çocuğunuzu düzenli kontroller için diş hekimine götürmelisiniz. Bu önemlidir, çünkü ulaşılması zor bölgede yaşayan plak ancak diş hekiminin kullandığı profesyonel temizleme teknikleri ile temizlenebilir.
Diş hekimi ziyareti sırasında hekiminiz, çocuğunuzun ağzını iyice muayene edecek, dişlerini temizleyecek ve altta yatan sebebi tespit ederek en uygun tedaviye başlayacaktır.